2010. május 5., szerda

Batmobile - Az agysérült bőregéremberek szekere


Ők azok, akik jó eséllyel pályázhatnának az elmegyógyintézetek karmesteri pozícióira. Ha lenne ilyen.
1983-ban álltak össze muzsikálni Bredában, egy holland városban. Jeroen Hammers gitáros és Johnny Zuidhof dobos alkotta a kezdőcsapatot, majd Jeroen testvére, Eric egészítette ki őket mint gordonos. Eleinte a rockabilly és a rock 'n' roll klasszikusainak feldolgozásaival rémisztgették az embereket, de hamarosan (főleg a Frenzy hatására) pörgősebb és egyedibb hangzás után vágyódtak, így a psychobilly kicsiny mocsarába vetették testüket. 1985-ben megjelent a Batmobile névre hallgató mini albumuk a Rockhouse/KIX4U kiadónál, amely elsőként repítette őket a hírnév felé a nem brit bandákat illetően. 
 Itt rakták össze az ultrahangos helyzetmeghatározóval ellátott bőrjárgányt.

1987-ben létrehozták saját kiadójukat, a Count Orlokot, ahol ugyanebben az évben meg is jelent második lemezük, a Bambooland. Ez tovább növelte népszerűségüket, különféle rádió- és tévéműsorokba kaptak meghívásokat, valamint első németországi turnéjukat is elkönyvelhették. Még ebben az évben megjelent a Buried Live, amely egy dupla lemezes demó- és koncertfelvételekből álló album volt, majd 1988-ban a Nervous Records-nál jelent meg a Bail Was Set At $6,000,000 elnevezésű korong. Ez is bizonyította, hogy a zenekar már a szigetországban is erős versenyző a psychobilly akadálypályáján. Ezután visszatértek a saját kiadójukhoz, ahol további hat albumot hoztak világra: 1989-ben az Amazons From Outer Space, 1991-ben a Sex Starved, 1992-ben a Hard Hammer Hits és 1997-ben a Welcome To Planet Cheese című nagylemezeket. 1993-ben kiadták a "legjobb és legrosszabb" dalokat tartalmazó Blast From The Past lemezt, valamint 1990-ben a címben is felfedezhető robbanóanyagot körüljáró Batmobile Is Dynamite feldolgozás albumot. 
Az az én rovarom! 

2000 augusztusában egy holland fesztiválon búcsúztak (egy időre). 2001-ben az On The Hill japán kiadónál megjelent a Tribute To Batmobile, amelyen többek között az ukrán Mad Heads, a magyar Gorilla, a brazil Os Catalepticos és az amerikai Photon Torpedoes előadásában lehetett hallani ismert Batmobile dalokat (maga az együttes is szerepelt rajta egy új számmal). 2003-ban a speyeri Satanic Stomp fesztiválon tértek vissza újra, de ezek után már nem vállaltak annyi koncertet, mint fénykorukban. 
 A veterán denevérzés.

Több dologban is elsőnek tekinthetjük őket, az egyik legjobban kereső psychobilly együttes, mellesleg az egyetlen zenekar, amely ennyi idő után is az eredeti felállással lép fel. A tagok más zenekarokban is kamatoztatták tudásukat. Eric a The Penguin és The Gecko Brothers zenekarokban múlatta szabadidejét, Zuidhof dobolt az előbbi zenekarban és a Sin Alley-ben, Jeroen pedig főleg a Triple Dynamite együttesben tengette mindennapjait, 2007-ben Elvis In Wonderland néven albumuk is megjelent a Count Orloknál.
Ilyen sok dalból nehéz választani, de a Mission Impossible, a Bambooland, a Mad At You és a Killer's Crew megunhatatlan nóták közé tartozik.

 Batmobile - Killer's Crew


Batmobile - Zombie RiotBatmobile - Mad At You