2010. szeptember 12., vasárnap

The Quakes - Tengerentúli rengések



Leginkább úgy lehet jellemezni őket, mint akik túl korán ébredtek fel a rock 'n' roll ősi temetőjében, így kénytelenek voltak átkúszni a legközelebbi kísértetkastély pincéjébe.
1986 őszén pattant ki az együttes ötlete három legény fejéből Buffalóban, Paul Roman gitáros, Rob Peltier nagybőgős és Dave "The Ace" Hoy dobos alkotta a kezdőcsapatot. Sok más psychobilly zenekarhoz hasonlóan ők is rockabillyt játszottak, de a helyi punk rock közösség hatására áttértek pörgősebb és durvább zenére, valamint külsejük is erősen konvergálni kezdett a punkok öltözetéhez. Bár rajongóik száma nőtt, Londonba mentek szerencsét próbálni és többször is elküldték demójukat a Nervous Records-nak, de nem jártak sikerrel. Ezután felléptek egy belga fesztiválon, majd érvényes munkavállalói engedély hiányában az Egyesült Államok és Anglia között ingáztak.

 Ha utálod ezt a bolygót, csinálj földrengést!

A zenekar változásokon esett át, Dave Hoy a gordont vette át, a dobos pedig Chris VanCleve lett. 1988-ban sátáni kacajjal érkezett a szerencse, kiadták a The Quakes nevű albumukat a Nervous Records segedelmével és a Klubfootban is felléptek. 1989 elején a balsors hatalmas csapásokat mért a bandára, Dave Hoy autóbalesetben elhunyt, Roman zenei projektjei folyamatosan zátonyra futottak, kiutasították Angliából másodszor is. Ezek ellenére az év második felében Brian Doran dobos és Peltier segítségével felélesztette az együttest, a Big Rumble fesztiválokon be is mutatkoztak hamarosan.

 Most jöttünk a rémhajóval!

1990-ben Voice Of America néven második nagylemezük is megjelent, 1991-ben Japánba hívták őket, amely mély nyomokat hagyott bennük, koncertalbumot készítettek a turnéról, 1992-ben a Next Generation című korongjuk inkább a felkelő nap országában lett népszerű, így egy újabb helyi körutat iktattak be. 1995-ben a negyedik album, a Quiff Rock visszatért a gyökerekhez, de az állandó dobos hiánya 1998-ig megnehezítette a gyakori fellépéseket, amikor Richie lett a bőrök "örök" őre és verője. 2000-ben újabb váltás, Peltier helyett ezentúl Mark Burke molesztálta a bőgő húrjait, 2001-ben a Last of the Human Beings nevezetű alkotásuk kelt életre a saját kiadójuk, az Orrexx Records jóvoltából. Ezután fesztiválokon léptek fel, Paul Roman szólókarrierjét egyengette, valamint 2005-ben Psyops titulussal a hatodik nagylemezt hozták világra. Újabb tagcserék ideje érkezett el, Kenny Hill terrorizálja az óriáshegedű húrjait 2007 óta, Juan Carlos a doboknál tevékenykedik 2008-tól kezdve. 2009-ben megérkezett eddigi utolsó albumuk, a Negative Charge is.
Korai munkásságuk mai napig a kedvenc fülpihentetési eszközök közé tartozik, így ajánlom a Psychobilly Jeckyll And Mr. Hyde, a Nuthin' Goin' Down és Hangman's Noose című szerzeményeiket.

The Quakes - Psychobilly Jeckyll And Mr. Hyde 


The Quakes - Pack Your Bags And Go