2010. január 13., szerda

Agyszülemény.

Régóta gondolkoztam már egy válogatáson, amely a magyar psychobilly (és a horrorral operáló rokon műfajokban érdekelt) zenekarok számomra legelborultabb nótáit tartalmazza. Most elméletben vázolom is, hogy mely' dalokat tenném fel egy ilyen hanghordozóra. Csináltam egy borítótervet is, de ezen még változtatnék, mert eléggé lóhalálában készült. Több részt is terveznék, mivel mindig vannak új rémek a temetőben.


1. Voodoo Allen - Jönnek a fuckyou hegyek
Obszcén és szókimondó magyar szöveg, kifogástalan oldschool psychobilly, ami a hangzást illeti. Egyedül a színpadi műsor egysíkú egy kicsit, de senki sem lehet tökéletes.

2. Gorilla - Hotel Fantom
A magyar nyelvű verzió rendesen megmozgatja a fantáziámat, a zenei aláfestés számomra annyira hatásos, hogy néha már honvágyam van az említett szállodát illetően. A bohóckodás itt is hiányzik, de a jó pap is holtáig tanul.

3. The Silver Shine - Blood Countness
Ők a modernebb hangzást részesítik előnyben és ez a szám legalább annyi brutalitást tartalmaz, mint az említett grófnő (ha hiszünk a krónikáknak és nem vesszük figyelembe, hogy a történészek többsége koncepciós per áldozatának tekinti Erzsébetet). Kriszta hangja pedig simán mocskos cselekedetekről való képzelgésre ingerli az elmémet.

4. The Hellfreaks - Sick Soul
Bár az ének néhol zavaróan vinnyogó, ez semmit sem von le az együttes színpadon nyújtott teljesítményéből, sőt a műsort illetően hazánkban egyedülálló produkcióval lépnek a porondra. Ez a szám pont olyan kellemesen kegyetlen, mint Zsuzsi (az énekes) külseje.

5. The Crooked - Bloody Mary
Az énekes-gitáros, Jan eredetileg a Burning Vampires számára írta ezt a dalt. A dallamosság és a nótából áradó rémisztő nyugalom, ami megfogott benne. A hangszerelés már csak ráadás.

6. Los Tiki Torpedoes - Soy Un Zombi
Szasza hangja nagyon hasonlít a kisfiúkat simogató alkoholista óvónénik mézes-mázos dallamaira és éppen ettől lesz ez a szám az átlagnál is tébolyultabb.

7. Ati Edge and The Shadowbirds - A Pussycat Stole My Wax
Dallamos, de mégis erőszakos szám a TSS-tagok másik zenekarától.

8. Yellow Spots - Az Érzés Örök
Sokan próbálták már őket besorolni, de nem igazán sikerült. Kiss Béla (a sorozatgyilkos) hétvégi jazz zenekara hasonló lenne abban biztos vagyok. Ebben a számban különösen érződik a költői zsenialitás.

9. The Horibillies - Date With The Butcher's Daughter
Szórakoztató szám. Egy vidám elmegyógyintézet benyomását kelti, így kihagyhatatlan darab.

10. Psychorror - Megnyugvás
Ez inkább már punkabilly, de a szám "prosztósága" egyszerűen mindent visz.