2010. augusztus 16., hétfő

The Meantraitors - Szadisták egy szamovárból


Muzsikusaink megtréfálták az orosz telet, majd meghódították a psychobilly világát.
A zenekar egy triumvirátus (Sztasz Bogorad - gitár/ének, Igor Hologyikin - nagybőgő, Jevgenyij Beljajev - dob) jegyében jött létre 1989 tájékán Szentpétervárott. Pár koncert után jelentősen megnőtt a népszerűségük, követőik saját csoportot is létrehoztak 5th Column néven (a kifejezés az angol szlengben az árulókat és aktuális kormány megdöntésén fáradozókat jelöli). Egy demót is rögzítettek és elküldték a KIX4U kiadónak, amelyről végül három dal került fel a Psycho Attack Over Europe ötödik részére. 1990-ben új ember jött a gordont molesztálni Dimitrij Iljin személyében, majd a következő évben a dobos is kicserélődött Vlagyiszlav Ljascsukra. Hamarosan felfigyeltek rájuk a nevesebb külföldi kiadók, de ők egy moszkvai cég, az SNC mellett döntöttek. 

 A gumiabroncsok már nem tréfálnak.

1991-ben felveszik a The Meantraitors From Psychobilly Land című albumukat, amelynek munkálatai alatt történt a Gorbacsov hatalma ellen irányult, de kudarcba fulladt államcsíny. Egy koncertet is akartak szervezni a "Fehér Ház" (a kormány akkori központja) elé, de végül (külsejük miatt rögtön célpontok lettek volna) a stúdióban várták ki a puccs végét. A Big Rumble fesztiválra is meghívást kaptak, de a vízumuk túl későn érkezett meg, így lemaradtak róla. 1992-ben fél évre Kölnbe költöztek, ahol több mint harminc koncertet adtak, majd hazaérkezésük után Sztasz egy rövid interjúban szerepelt, amely az egész országban ismertté tette a bandát.  1993-ban megjelent a Titanic Music nevezetű albumuk, később a borító egy része gondokat okozott nekik Nyugat-Európában, mivel karjaikkal egy horogkeresztet formáznak a képen. A tagokkal is problémák adódtak, drogfüggők lettek, így a frontember új zenészek után kezdett kutatni, akiket Rusztyem (dob) és Misa Dubov (nagybőgő) képében talált meg. 

 Egy geometriai alakzat a sok közül.

1994-ben bejárták Európát, Grim Rock néven kislemezt, Welcome To Palermo címmel pedig egy nagylemezt készítettek el, valamint a The Meteors nem akart fellépni velük, mert a horogkeresztes kép miatt nácinak tartotta őket. Elmondásuk alapján a kép csak polgárpukkasztás, szerintük Sztasz félig zsidó származása, Köfte levele és a temérdek eladott korong is bizonyítja, hogy semmi közük a nemzetiszocializmushoz. Közben egy kölni legény, Matt vette át a dobütőket, akit 1995-ben Brand váltott. Ebben az évben a negyedik album, az Angry Heart is napvilágot látott. 

 Még a rémfilmek is megijedtek!

1996-ban újabb koncertek következtek, valamint egy tagcsere (Mike lett az új bőgős)  folytán Sztasz marad az egyetlen orosz a zenekarban. 1997-ben visszatért Oroszországba és megint tagok keresésével töltötte az idejét, Lesuban és Igorban lelt rá végül embereire. Augusztusban egy koncertet szervezett nekik az SNC a Vörös térre, de a nagy tömeg miatt a rendőrség az első szám után hazaküldött mindenkit, a másnapi koncert egy klubban volt, ahol csak szóbeli vita alakult ki bizonyos politikai rigmusok miatt. Koncertek mellett ötödik albumukon, a Guts For Sale-en is dolgozni kezdtek, valamint a Living Collection válogatáson is szerepeltek. 1999 óta Németországban van a banda székhelye és két koncertlemezt (Alive and Kicking - 2003, Psychobilly Outlaws - 2006) valamint egy nagylemezt ( Heavy Boogie - 2007) is világra hoztak azóta.
A The Meantraitors nagyszerű példa arra, hogy a psychobilly semmilyen körülmények között sem lesz a politika és a vallás szolgálóleánya. De nem kívánok belemélyedni parttalan diskurzusokba, így inkább ajánlanám a Black Hole, a Radioactive Tan és a Possibility Of The Treason nótákat meghallgatásra. 

The Meantraitors - Possibility Of The Treason


The Meantraitors - Heavy Boogie


The Meantraitors - In Our Mad Country