2011. január 17., hétfő

Zenevermek eme kerek tetemek? I.

A változatosság gyönyörködtet, és balesetet okoz, így elkerülhetetlen e vérrögös útra való lépésünk. Ocsmány holttestünk kiszáradását megelőzendő egy kicsit elkalandozunk a psychobilly azon ereklyéi között, amelyek egy dicstelen műfaj dicső emlékműveivé váltak az évtizedek során. Az első pár körben szorosan hozzásimulunk a nagybőgőhöz, és addig zaklatjuk, amíg nem kezd korongokat hányni a kedvenc szőnyegünkre.


The Meteors - In Heaven (1981)

Az első psychobilly album. Sokan a legjobbnak is tartják, bár erre a titulusra még temérdek más zenemű is kitűnő eséllyel pályázhatna, így suhanjunk is tovább! Mivel itt még az eredeti felállás muzsikál, Nigel Lewis hangját is élvezhetjük pár dal erejéig (Earwigs In My Brain, Attack Of The Zorchmen stb.). A nóták szövegvilága az elmebaj és a szerelem témakörében mozog, a dallamon pedig érezni, hogy a legények kényszergyógykezelés alá vonták a veszélyesen közhelyes rockabillyt.







The Ricochets - Made In The Shade (1982)

A korai psychobilly zenekarok egyik jeles képviselője, rockabilly vidám sötétséget sugárzó szövegvilággal (Witchcraft) és a punkra jellemző nonkonformizmussal. A bőgő karakteresre sikeredett, bár Sam Sardi (Guana Batz későbbi gordonosa) esetében ez nem meglepő. Élő felvételnek (Everybody's Rockin') is jutott hely a lemezen, amely minimálisan érzékeltetni tudja a korabeli mókák hangulatát. 







The Sharks - Phantom Rockers (1983)

Minden szubkultúrában akadnak olyan melódiák, amelyek sűrítve próbálják megfogalmazni az adott életstílus lényegét. Jelen gyűjteményünkről ilyenek a Death Row és a Take A Razor To Your Head című szerzemények, amelyek a psychobilly kívülállóságát igyekeznek előadni. Zeneileg a rockabilly határait feszegetik, a tagok pedig később ikonikus szereplői lettek a közösségnek, Alan Wilson évekig szerkesztette a Deathrow nevezetű fanzine-t, Steve Whitehouse pedig a Frenzyben folytatta a húrok csapkodását.








King Kurt - Ooh Wallahwallah (1983)

Abszurd humor és abszurd színpadi műsor. Kevesen mondhatják el, hogy tojással és liszttel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Ami a korongot illeti, muzikálisan (Oedipus Rex) és költészetileg (Gather Your Limbs) is a psychobilly ferde hajlamú szekcióját erősíti. Ez a hat ember ezzel a alkotásával megmutatta, hogy miként is járassuk a bolondját a világgal.








The Meteors - Wreckin' Crew (1983)

Az első zenekar második nagylemeze, egyes toplistákon (pl. UK Indie Chart) előkelő helyet ért el. A téboly (Blue Sunshine, Insane) mellett megjelennek a psychobilly életérzést leíró számok is, némelyik nem is rosszul teszi ezt (I Don't Worry About It, Wreckin' Crew). A tagság is lecserélődött, csak Fenech maradt a régi legénységből.