2011. február 10., csütörtök

Zenevermek eme kerek tetemek? II.

A bőgő tápcsatornája elvetemültebb iramot vesz, az idő kereke szadista élvezettel tiporja halálra az éveket. Nem tágítunk eddigi rigolyáinktól, s csak a húsos falatokra csapunk le!The Tall Boys - Wednesday Addams' Boyfriend (1984)


Nigel Lewis harmadik zenekarának első nagylemeze, amely a psychobilly és a garage műfajok vegyítésével operál (arra érdemes füleket). Ez a hanghordozó csak egy mini album, hat nótát tartalmaz, és 1984 őszén a UK Indie Chart-on a hatodik helyig nyújtózott fel. A hatosokból elég is, nem cimborálok az ördöggel, így ajánlanám az első számot, amelynek címe: Feel It.

 Batmobile - Batmobile (1985)

Kontinensünk első zenekarai között tartják számon őket, zenéjük agresszív rockabilly, amelyet a rémmesékbe illő rímek hajítanak a psychobilly vermébe. A hét dal a psychobilly életérzés (Bat Attack, Bat Dream, Transsylvanian Express, Scum Of The Neighbourhood, Zombie Riot) és a szerelem (Love Disease, Frenzy) mezsgyéjén "rendetlenkedik".

Frenzy - Hall Of Mirrors (1985)
 
Az album nem hozott szégyent a muzsikusok cégérére, az őrjöngés lefordítva a rock 'n' roll nyelvére maga a psychobilly. Simon Brand itt csillogtatta meg először zenei tudását, amely később a Tormentben teljesedett ki. A dallamokat körüllengi a pszichopatológiai pátosz (Frenzy, Asylum Moves, Was It Me?) és a szörnyek lehelete (Skeleton Rock, Ghost Train, Hall Of Mirrors).


Torment - Psyclops Carnival (1986)

A stílus egyik ékköve. Simon Brand mesterien komponált muzsikája mellé filozófikusabb szövegek dukálnak (Head Driven Sinner, Pass It On), de a mókásabb melódiák is megjelennek (Uncle Sam, Leap The Frog) a korongon. Később CD-n is megjelent a Mystery Man EP és négy bónusz szám (Zorch Factor válogatásokról) társaságában.


Demented Are Go - In Sickness & In Health (1986)

Sparky a mai napig különös figurának számít, amely rakoncátlan viselkedésének tudható be...részben, és zenekarának is akad ebben szerepe. Színrelépésükkel a psychobilly új generációját teremtették meg, első szerzeményükben sokszor nyúlnak vissza az amerikai népzene gyökereihez (Nuke Mutants, Pickled And Preserved, Busted Hymen), hogy elmekárosodással és perverzióval (Pervy In The Park) kombinálják.