2011. május 10., kedd

Zenevermek eme kerek tetemek? VI.

Új évtized, új tizedelési technikák. Nem kímélünk se hangot, se rímet!

Nekromantix - Hellbound (1989)

Merőben más utakat mutatott ez az album a korabeli korongokhoz képest, részben ez is tette kultikus zenekarrá őket (az azóta védjeggyé vált koporsóbőgő mellett). A punk szeleburdisága találkozik az "ódivatú" psychobillyvel. Tizenhárom dal különféle rémségekről (Nightmare, Spiders Attacking Manhattan), gyilkosokról (Electric Chair, Brain Error) és a szerelemről (Graveyard In Your Memory).

Mad Sin - Distorted Dimensions (1990)

Egy másik reformert tisztelhetünk személyükben, második albumuk egy őrültekkel telepakolt rakéta erejével és nyughatatlanságával közelít hallójárataink felé. A szélrózsa minden irányába szét is zavarták a közhelyeket egy időre, színpadi viselkedésük pedig "belerondított a harmóniába". Tizenkét nóta a "túlvilági" mindennapokról (Mad Man Rock, Wicked Witch).
Spellbound - Mystical Madness (1990)

Az ír psychobilly úttörői, akik megmaradtak az "ősök frekvenciáján", ami a hangzást és a habitust illeti. Ezt négy feldolgozáson (Caledonia, Pipeline, 20-Flight Rock, Mr. Guitar) és tizenegy saját szerzeményen keresztül (Spellbound, Psycho Nite) érzékeltetik is, bár a felvétel gyenge minősége miatt ez kevésbé csapódott le az elmékben, mint az várható lett volna.

Stringbeans - You Better Do It (1990)

Finnország első muzsikacsapata, amely a pszichomuzsika halálosan vicces talajára tette gitárját és nagybőgőjét. A tíz melódiát tartalmazó lemez inkább dallamosabb és szelídebb teremtmények (You Better Do It, Smell Of Kat) közé tartozik, a gondolatok is a szebbik nem "kivesézésén" munkálkodnak (szinte) kivétel nélkül.
Termites - Overload (1990)

Csodának is tekinthető az album megjelenése, mivel a csapat minden koncertje tömegverekedésbe fulladt, a stúdióban sem kímélték egymást, így minimálisra redukálódott az zenekar élettartalma. A vérmérsékletükhöz híven dühösen danolásztak, a psychobilly punk "énjét" érezték magukénak, alkotásaik ezt világosan mutatják (Crazy Mama, Rockin' All Night, Home Sweet Home).