2011. április 21., csütörtök

Zenevermek eme kerek tetemek? V.

Ötödszörre is belerúgunk pár zajos holttestbe, így talán megint dalra fakadnak...

Es-Feiv - Cows In Motion (1989)

A holland hármas punk zenekarként kezdte, de rövidesen átcsaptak a psychobilly agylehúzó lápjára. A Tormenthez hasonlóan az ő gondolataikat sem uralják igazán a rémes és félelmetes lények gonoszsága, témáik megmaradnak a földi örömök (Gimme Your Love, She Turns Me On) és az automobilok csodálatának (Brand New Cadillac) sablonjainál, muzsikájuk a korai psychobillyhez hasonlatos.
Cyclone - First Of The Cyclone Men (1989)

A talján psychobilly első fecskéi között voltak, első albumuk különös élményben részesíti a hallgatót. A hangzás illetően a "mákosabb" oldalt választották, amelyet a torzított gitár, a "zakatoló" nagybőgő, valamint a korabeli horrorfilmek hangulatát idéző hangbetétek tesznek teljessé. Ilyen dallamhoz nem is illik más, mint fiktív emberkárosító egyedek (Norman Bates, Freddy Is Back) és más ártó jellemű fazonok (Jungle Cat) megidézése.


The Skrunch - Skrunch! (1989)

A nyolcvanas évek végén a Németalföld megbabonázott masinaként ontotta a pszichomuzsikusokat. Eme áradat egyik alkotórésze volt a The Skrunch, amely pattogós dalaival (Small Town Stomp, The Skrunch) manapság is jókedvre deríti az embert. A lemezt kiadták újra kompaktlemezen, de a régi hanglemezes változat szinte beszerezhetetlen már.
Scared Stiff - Dark Streets (1989)

A Shark Bait hamvaiból megszülető együttes egyetlen korongja, amely hangzása az előd trash-rockabilly vonalát követi, az énekes orgánuma pedig kiválóan illik a hangszerek teremtette légkörbe. Tíz nóta a már megszokott szövegvilággal (Ghost Hunter, Scared Stiff) és feldolgozásokkal (Johnny Cynic, My Babe).
The Griswalds - Who Framed The Griswalds? (1989)

Fiatalos lendület árad a műből, amely a fekete humor köré építette fel szerzeményeinek mondanivalóját. A dallamosságot erősen kultiválják, alkotásaik között akad saját (Fright Night, Spasms) és feldolgozás (Happy Hour) is.